Софийска премиера на стихосбирката „Дъждовни магистрали“ на Светлана Николова

27.05

На 27 май 2015 г. в Дома на Европа в София, след  Общото събрание на Асоциацията на специалистите по комуникации на общините (АСКО)се състоя софиийска премиера на стихосбирката „Дъждовни магистрали“ на Светлана Николова, дългогодишен член на Асоциацията и PR на областна администрация. Поетичната книга съдържа 34 стихотворения, групирани в

четири раздела.

Книгата и автора представи  Михаела Млаеева, изпълнителен директор на АСКО, която говори за творчеството и професионалния път на Светлана Николова и прочете няколко нейни стихотворения.

„Моята мечта не просто се сбъдва. Сега с вас я дописваме. След малко ще сложа автограф върху книжките на тези, които желаят. Но сега, с вашето присъствие, вие слагате“, сподели поетесата. Светлана обясни,  че е посветила три от стихотворенията на любимите си хора – сина й Матей, съпруга й и баба й. Три от стихотворенията са написани по трагичните истории на бежанци в приемателния център в Харманли. След повече от час със стиховете на нашата колежка, гостите имаха възможност да получат от нея личен автограф.

Светлана Николова е филолог, магистър по дипломация и международни отношения. Основател е на литературния клуб „Рими от Белоногата” в Харманли, който организира конкурси за поезия. Работи като PR на областния управител. Тя е печелила редица литературни награди – от общински и национален конкурс, а международният конкурс на Дружеството за сръбско-българско приятелство класира стихотворение за включване в Международен поетичен сборник. Основател е на поетичен клуб „Рими от Белоногата“ в Харманли, който организира конкурси за поезия и участва в обществения живот на града. През 2014 г. е първото издание на Областния поетичен конкурс на тема „Светът е мост“, а в момента е обявено и неговото второ издание. Тя е и сред инициаторите е и на идеята да стимулираме четенето на книги на хора от всички възрасти в Харманли. За целта в Градския парк миналата година една група ентусиасти поставят къщичка, заредена с много книги, които хората да четат в парка,  взимат за вкъщи и да ги заменят със свои. Тази година ще бъде поставена и специална къщичка за детски книжки. Светлана е зам.-председател на Гражданско движение „ЗАЕДНО ЗА ХАРМАНЛИ“, създадено в обществена полза, което организира инициативи, сред които Урок по родолюбие и Дарителска акция за детските градини.