ПР общността се обяви против използването на интернет тролове в предизборните кампании

Специалисти от пет български професионални организации в сферата на комуникациите приеха декларация, с която се противопоставят на използването на платени коментатори в интернет, познати като „интернет тролове“.Повод за това е предстоящият старт на предизборната кампания, период, в който традиционно се активизира тази практика.

ДЕКЛАРАЦИЯ

Ние, професионалистите в сферата на комуникациите, членуващи в ПР организациите: Асоциацията на специалистите по комуникации в общините (АСКО), Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО) и Българска асоциация на ПР агенциите (БАПРА), агенции и индивидуални специалисти в ПР,

Водени от намерението постоянно да работим за чиста информационна среда и за възможности за свободен избор и съобразявайки се с етичните принципи и ценности, приети в Етичен кодекс на ПР специалистите в България, декларираме следното:

Категорично обявяваме практиката да се използват „платени или провокирани коментатори в социалните мрежи и онлайн медиите“, известни като „интернет тролове“ за неетична и вредна. Разграничаваме се от използването на платени или провокирани коментатори в социалните мрежи и онлайн медиите и още веднъж заявяваме, че няма да ги използваме в политически или други кампании.

Противопоставяме се на практиката на създаване и разпространение на фалшиви новини (fake news) и приемаме, че това влияе негативно върху информационната стойност и ползите за гражданите.

Всичко това е особено опасно в предизборна ситуация и може да повлияе негативно не само върху изкривяването на резултатите, а и върху отделни хора и техните репутации.

В тази връзка призоваваме:

  • Всички политически партии ясно да декларират, че няма да използват платени или провокирани коментатори (интернет тролове) в своите кампании
  • Всички комуникационни организации, сдружения и практикуващи специалисти да подкрепят настоящата декларация и също да се ангажират с това
  • Всички медии да модерират отговорно коментарите под материалите и да изтриват тези, за които си личи, че са платени или провокирани и/или използват обидни и нецензурни думи
  • Всички администратори на страници, групи или други форми на масова организация в социалните мрежи, да модерират коментарите под постовете.
  • Всички професионалисти, представители на медии и администратори на страници да обявяват публично кои са „интернет троловете“.

Вярваме, че тези действия ще допринесат за създаването на по-добра информационна среда и осъществяването на по-добре информиран избор.

 

За Асоциацията на специалистите по комуникации в общините (АСКО)                                                                                        

Михаела Малеева, изпълнителен директор