АСКО и НСОРБ проведоха обща работна среща на PR експерти от общините под надслов „НАПРЕД и НАГОРЕ“

На 11 и 12 април 2023 г. в конферентната зала на хотел „Сити Авеню“, гр. София се събраха 45 специалисти по връзки с обществеността на общините на обща работна среща под надслов „Напред и нагоре“, организирана от НСОРБ и АСКО.

Целта на форума, организиран в помощ на комунукационните специалисти в местното самоуправление на Република България, бе да даде възможност на професионалната общност да дискутира актуалните теми от дневния ред на общините и да запознае PR експертите с новите тенденции и възможности за по-ефективна работа с медиите.

На срещата взеха участие 25 членове на Асоциацията на специалистите по комуникации в общините /АСКО/ и още 20 експерти по връзки с обществеността – представители на местни администрации от цялата страна.

***

НСОРБ е основният център за развитие на капацитета на местните власти, подчерта при откриването на срещата изпълнителният директор на националното сдружение Силвия Георгиева пред събралите се комуникационни експерти от цялата страна.

„За НСОРБ е еднакво важно цялостното присъствие в публичното пространство с информация и коментари по общите проблеми и постижения на местните власти, така и индивидуалното присъствие на всяка община“, изтъкна Силвия Георгиева в дистанционното си обръщение.

Срещата на комуникационните експерти обедини мненията на специалистите по проблемите, които общините преодоляха през мандата 2019 – 2023 г. и предизвикателствата, пред които ще се изправят градоначаалниците и местните администрации през новия мандат 2023 – 2027 г.

Новите основни теми в актуалния дневен ред бяха поставени във фокуса на вниманието – управлението на отпадъци, сремежът за по-чист въздух и зелените тенденции, краят на европейското финасиране, спецификата на Националния план за възстановяване и устойчивост и работата по европейски проекти през новия програмен период.

***

За тайните на дигиталното присъствие на общините и публичните личности участниците в работната среща имаха възможност да разговарят подробно със заместник-кмета на Столична община с ресор „Дигитализация, иновации и икономическо развитие“ Генчо Керезов.

Работната среща продължи в дискусионен режим със специалиста по комуникации Александра Георгиева – експерт вътрешни корпоративни комуникации в „Овергаз“ и създател на подкаст, която представи новите комуникационни канали във виртуалното пространство и техните предимствата в работата на общинската администрация. Темата „Социални мрежи. Как може да направим INSTAGRAM институционален?“ постави основите на управлението на социалните мрежи и предизвика PR специалистите да споделят интересни примери в тази насока.

В дискусията на живо „се включи“ и един от най-актуалните събеседници през последните месеци – изкуственият интелект ChatGPT, чийто умения бяха демонстрирани от изпълнителния директор на компанията за цялостни иновативни решения в сферата на умните градове Николай Недялков.

***

На втория ден от работната среща „Напред и нагоре“ 12 април 2023 г. професионалните изисквания към работата на специалистите по връзки с обществеността с медиите коментираха познати имена от екрана – Димитър Абрашев – водещ на предаването „Директно“ по телевизия Bulgaria ON AIR, Филипа Огнянова – водеща на централната информационна емисия „По света и у нас“ по БНТ и Димитър Лазаров от онлайн медията Actualno.com.

***

Срещата, проведена през април 2023 г. се организира в партньорство между НСОРБ и АСКО, предостави дискусии по общественозначими теми и обобщи актуалните достижения от националната и световната PR практика.

Гостите на събитието – членове на АСКО и общински комуникационни експерти обсъдиха задълбочено темите в работната среща, а успоредно с това проведоха професионална дискусия с актуални ПР казуси, като представиха пред своите колеги някои добри примери пъбличните комуникации в местното управление.

Научете повече: https://www.namrb.org/bg/aktualno/obshtinskite-pr-eksperti–spetsialisti-po-razki-s-realnostta

Снимки: НСОРБ и АСКО